Wieg

Je geboorteplek

Je wortels daar

Verankerd

Op jouw plekje

Je wiegje

Bepalend voor je leven

Keuzes

Die je hebt gemaakt

Vanuit je roots

Roots

Je ankers

Door je voorouders

Jou gegeven

Je overgrootouders

Sporen

Uit een ver verleden

Cultuur gebonden

Je genen

Vechterskracht?

Gelatenheid?

Volledig in het Nu?

Verbondenheid?

Laat maar waaien?

Gedachtenkracht

Gemaakt tot wie je bent

Doorgegeven langs

Culturen heen

Je verleden geeft je kracht

Zoek het licht in je

Je wortels kunnen het je geven

De stormen van je leven

De overstromingen

Maak

Het tot je kracht

De storm wordt een briesje

Een kabbelend beekje

Helpend

Dwars er overal heen

Barst van zelfvertrouwen

Met dank aan

Waar je wieg heeft gestaan.
Ja daar zeg je wat. Waar heeft je wiegje gestaan? Ik ben aan het mijmeren. Heerlijk mijn gedachten laten gaan. Ben weer terug van een bijzondere vakantie. Cuba…..wat een land, wat een mensen, wat hebben we fantastische mensen ontmoet. Uit alle streken die je je maar kan bedenken. Ik zie allerlei gezichten voor me. Van klein en groot. Van dik en dun. Van arm en rijk. Van gelukkig tot sipjes. Van vechters tot gelatenheid. Dat zet me aan het denken.
Kan je achter het gezicht kijken die je voor je ziet? Wat heeft diegene gemaakt tot wat hij of zij is? En hoe is dat gekomen? Heeft veel te maken met je persoonlijkheid, je karakter, dat wat in je genen zit. En dat gaat dieper dan je denkt! Dat gaat generaties terug. Dat vind ik prachtig om te zien. Ook al kunnen er verstrikkingen in die lijnen zitten. Er zit ook een enorme kracht in.
Wat als jouw wieg in een hutje in het oerwoud heeft gestaan?

Wat als jouw wieg in een achterstandswijk heeft gestaan?

Wat als jouw wieg in een heel grote stad heeft gestaan?

Wat als jouw wieg in een topsportfamilie heeft gestaan?

Wat als jouw wieg drie-hoog-achter heeft gestaan?

Wat als jouw wieg in een communistisch land heeft gestaan?

Wat als jouw wieg tussen vele anderen wiegjes heeft gestaan?

Wat als jouw wieg in oorlog ergens heeft gestaan?

Wat als jouw wieg er niets eens is geweest?

Je snapt al, dat dat van alles met je doet. Het vormt je. Je kan vast bedenken dat het ontiegelijk veel met je doet.

Kom je uit een familie waarbij iedereen keihard werkt? Grote kans dat jij dat overneemt. Go with the flow geeft een heel andere kijk op het leven. Waren je ouders eigenlijk emotioneel niet beschikbaar voor je? Dan moet je het zelf allemaal regelen. Dat heeft je zelfstandigheid kunnen geven; of eenzaamheid; of ik doe het lekker helemaal alleen en heb niemand nodig. Vraag je niet om hulp want je hebt het immers altijd zelf gedaan. Heeft je moeder alles voor je geregeld? Dat kan je easy going hebben gemaakt; er is altijd iemand die het regelt; iedereen, behalve jij. Vanuit alle vertrouwen van de wereld. Of je bent er onzeker van geworden, omdat je nooit je eigen fouten hebt kunnen maken! Zo kan ik nog wel even doorgaan.

In Cuba, heerst ook een sfeertje en een allemanshouding. Ze zijn niet vooruit te branden! Hoezo op tijd? Hoezo schiet eens op? Hoezo moet het nu geregeld worden? Hoezo even snel op je fietsje. Alle tijd van de wereld. In het Nu, easy! Met een lach op je gezicht.

Als er iets kapot is, maak je het gewoon. Ook al kan je de onderdelen niet bestellen. Gewoon met wat je hebt. Je wordt er heel creatief van. Je hersenen werken op volle toeren. Zonder geld, zonder winkels. Zonder internet. En op je gemakje. Met een heerlijk drankje. Met zalige muziek om je heen. Ondernemerschap ten top. Want in moeilijke tijden, waarin de staat tegenwerkt, allerlei regels handhaaft, er maar weinig mogelijkheden tot internet zijn, wordt je geest wel creatief en vindingrijk!

Van je roots je kracht maken, wauw.