Verwonder-dingen.

Van bloemetjesjurk naar motorpak.

Zoals een kind van 9 maanden de wereld ontdekt. Dat je je blijft verwonderen over wat er is. Daar kan ik zo van genieten… kruipend op de grond, zand dat aan je hand blijft plakken. Dat je er vol bewondering naar kijkt, eraan zit, eraan pulkt, eraan ruikt, proeft, het van je hand af wil hebben. Dat je dan verder kruipt, en ineens de behoefte voelt om te gaan zitten! En een bij op je knie landt. Die jij dan wil pakken; die dan meteen weer wegvliegt! Jij gaat staan, wil erachter aan. Vol verwondering. Heerlijk. In het nu, onderzoekend wat zich aandient.

Je kan jezelf blijven verwonderen. Wat je volgens mij daarvoor nodig hebt, is in het nu zijn. Geen vol hoofd. Lekker voor je uit zitten staren. Kijken, voelen, ruiken, ontdekken. Ik heb ervaren als mij dat lukt, mijn hoofd leeg te maken, mijn zintuigen te ervaren, ik de mooiste ideeën krijg. Zonder dat ik ernaar op zoek ben. Dan is het er gewoon. Wat een verwondering, wat een verwonder-ding.

Er zijn vele wonder-dingen om je heen. Één van die mooie verwonder-dingen is dat wat je zelf uitstraalt en geeft, ook altijd weer naar je terug komt. Heus niet altijd meteen. Maar het gaat wel gebeuren. Zo sta ik bijna altijd op als een blij ei. Ik zit nog middenin de verhuisdozen.  We wonen nu een kleine twee maanden in ons nieuwe oude huis. Zo verwonderde ik me, dat ik best een aantal dingen ècht kwijt ben. Dus al twee maanden met veel minder dingen doe! En me daar dus prima mee red. Minder spullen, minder gedoe.

Laatst een momentje thuis in mijn uppie. Hubbie op de mountainbike. Ik aan het twijfelen wat te doen. Ik besluit mijn sportkleding aan te doen, en rol mijn yoga-matje uit. Muziekje aan. Ik kijk naar buiten en denk:”Nee, geen yoga binnen nu, hups naar buiten! Tijd om te gaan hardlopen!” Met een grijns op mijn gezicht trek ik mijn hardloopschoenen aan en ga. Geen spijt gehad! Onderweg in het park ontmoet ik allerlei mensen, ik groet altijd iedereen. Vind ik gewoon gezellig. Bijna iedereen groet terug, en ik geniet. Voor mij wandelen twee oudere dames, zij moeten onder een tak doorlopen en houden die ook voor mij vast zodat ik door kan rennen. Ja ja, wat een lach en een goedemorgen al niet op kan leveren! Ik geniet en straal.

Zo was ik ook met een vriendin op Ameland aan het genieten. Ook daar alom verwonder-dingen. Lekker lui in een duinpannetje liggen luieren en zelfs even wegdommelen. Wat een rijkdom. Hoe heerlijk! De regenwolken dreven gewoon van ons weg.

In een kroegje een toevallige ontmoeting met sportievelingen. Leuke spontane gesprekken. Een ouder echtpaar, die al jaren daar hun eigen huisje hebben, begonnen in een strandtentje ook spontaan te vertellen. Ook de strandtenteigenaar deed vrolijk mee aan ons gesprek! Ik was werkelijk enorm verbaasd van de openheid. Het stel vertelde ons toen duidelijk dat de inwoners van Nes en die van Ballum en ook die van Hollum, elkaar niet kunnen luchten of zien! Van oudsher had dat met verschillende geloven te maken. Alom verwondering bij mij, want op zo’n eiland zou ik toch echt eenheid ervaren! Met elkaar eilandbewoners zijn. En vele mensen ontmoeten die naar jullie mooie Ameland komen. Ik begrijp er helemaal niets van…. Waar is de eensgezindheid gebleven? Het echte wij-gevoel? Juist ook na de Corona-ervaringen, waarop ook eilandbewoners, op elkaar aangewezen zijn. Dat is op Ameland dus niet van toepassing. Wat een gemis!

“Never lose your sense of wonder”.

Yeti.

Ik hoop nog lang verwonderd om me heen te kunnen kijken. Een gezonde nieuwsgierige blik te hebben en te houden!

En nog veel meer mooie prachtige verwonder-dingen te mogen ontdekken.

Verwondering zit in je. Maar ook anderen kunnen ook vol verwondering naar jou kijken. Zo heb ik mezelf maar ook anderen onlangs verwonderd. Door uit mijn bloemetjesjurk met slippers te stappen. Uit mijn comfortzone te gaan. Mijn nieuwsgierigheid aan te boren, de spanning erom heen los te laten. En… mijn geleende motorpak aan te trekken, voor een wonderlijke ervaring op het circuit. De eerste twee rondjes vond ik retespannend. Daarna merkte ik dat ik veel soepeler door de bochten kon rijden! Wàt een ervaring! Eentje die ik zeker niet had willen missen….

#verwondering

#verwonder-dag

#hetkindinjou

#gedrag

#loveit

#mindful

#inhetnu

#loslaten

#genieten

#energie

#opladen

#natuurcoaching

#verwonderdingen

#slajeslag