Iedereen in de wereld draagt de onopgeloste problemen van de familie met zich mee. Kinderen gaan van hun eigen plekje af om het familiesysteem te dienen. Kinderen laten dan opvallend gedrag zien! Op deze manier proberen kinderen het verbroken evenwicht duidelijk te maken. Eigenlijk prachtig om te zien, om zo te kijken naar een situatie. Diepgang ontstaat, want er is dus altijd een verhaal dat verteld mag worden.

Ze klopte bij me aan voor hulp. Omdat het thuis met haar dochter niet zo lekker liep. Steeds weer die strijd, steeds weer de ruzies. Haar dochter in de weerstand, zij in de weerstand. En botsen maar. Zo vermoeiend, dit gebeurt steeds maar weer. Ze was er klaar mee, vertelde ze me. Met het vuur in haar ogen. Een sterke vrouw, die precies weet hoe ze het hebben wil. Ze voelt een verantwoordelijkheid naar haar gezin toe. Haar rol is de kinderen goed op te voeden. Daar ben je tenslotte ouder voor! Haar man en zij stonden niet altijd op één lijn. Dan was er geharrewar. Ze is ook iemand die van controle houdt. De touwtjes in handen houden. Van de dingen goed regelen, plannen, vastleggen. Het liefst op haar manier.

Ik voel van alles in mijn lijf terwijl zij haar verhaal doet. Ik herken dingen, voel weerstand, voel kracht. Maar ik voel ook een soort van keihard werken om je doelen te bereiken. Mijn systemische kijk staat aan. Waarom werk jij zo hard? Wat drijft jou?
Om systemisch te kunnen werken moet de ander openstaan om naar zichzelf te kijken. Ik voel en ik pols. In haar antwoord zit ook een antwoord verscholen. “Ik doe alles voor mijn kinderen, dus ik werk ook graag aan mezelf”.

Het is wat het is.
Kinderen zijn de bliksemafleider!
Kinderen voelen zich vrij als ze zich niet verantwoordelijk voelen voor het geluk van hun ouders.
Ieder draagt zijn eigen lot en kan dat ook. Draag je lot waardig.
Uit liefde gedragen.

Uit liefde gedragen vind ik prachtig. Weliswaar niet de juiste oplossing. Maar het geeft aan dat je op je eigen manier zo je best doet het juiste te doen. Een opstelling geeft antwoorden en inzichten in hoe het kan dat jij dat zo doet of hebt gedaan. Vraag je je wel eens af waarom steeds dezelfde dingen op jouw pad komen? Hier is vaak een verstrikking aan de orde. Met vaardigheden kan je deze te lijf gaan. Zoals zij die bij mij aanklopte ook deed. Mijn dochter is altijd zo boos op mij, ik zou graag willen dat ze leert omgaan met haar boosheid. Al die ruzies steeds…..En natuurlijk kan dat ook goed gaan. Maar de diepere laag vraagt wat anders van je.

Zij keek in de spiegel, keek naar haar ouders en voorouders. Op de matjes kon ze voelen. Voelen wat haar drijfveer is. Zij was haar eigen plekje aan het innemen. Ze knokte voor haar eigen plekje. Dat wat ze zo gemist had. Onbewust werkte ze keihard hiervoor. En was ze haar dochter aan het beklemmen. Aan het vasthouden. Ontnam ze haar dochter haar eigen ruimte. Het gedrag van haar dochter was de top van de ijsberg. “Wat maakt dat jij de behoefte hebt om zo hard te werken? 

Zij ging, met het besef dat ook zij met liefde heeft gedragen, dat haar lot voor haar bestemd is. Dat haar dochter ook haar lot te dragen heeft en dat zij haar eigen kracht voelt en ervaart. Ze heeft gevoeld en ervaren, met inzichten weer naar huis! Ik maak een diepe buiging voor haar.

Wil je ook m.b.v. een opvoedvraag kijken naar je eigen gedrag?