– Systemisch kijken naar jezelf –
Soms zijn er dingen in je leven die steeds weer terug komen. Bepaalde patronen, bepaalde gebeurtenissen, bepaalde dingen. Je bedenkt dat het je niet weer gaat gebeuren, en toch? Gebeurt het! Je hebt er eigenlijk wel last van, en baalt dat die dingen steeds weer terug komen.
Weet, dat er van jongs af aan, allerlei systemen zijn waar je deel van uitmaakt. Het belangrijkste systeem is het familiesysteem, ons gezin van herkomst. Naast het familiesysteem zijn er ook systemen in je klas, op je werk, in een team. Het familiesysteem heeft veel invloed op je huidige functioneren. Met behulp van systemisch werken krijg je inzicht in je eigen patronen en de onderstroom waar je steeds weer tegenaan loopt in je leven. Je krijgt inzicht waar je belemmeringen zitten, hoe in jouw gezin (en die van je herkomst) de onderlinge verhoudingen zitten. Er zijn vaak verstrikkingen die in gezinnen van generatie op generatie overgenomen worden. Hoe mooi is het, dat je daar inzicht in krijgt?
Voorbeelden zijn: je buitengesloten voelen, faalangst hebben, piekeren, moeite hebben om voor jezelf op te komen, jezelf weg te cijferen, erg hard werken, niet gezien worden.
Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem, welk systeem dan ook, en je verhouding met de anderen in dat systeem. Het leert je waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling en groei. Systemisch werken gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Wat er in zo’n systeem allemaal gebeurt en de plaats die jij erin inneemt, bepalen (vaak onbewust) wat je doet en waarom. Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem, welk systeem dan ook, en je verhouding met de anderen in dat systeem. Het leert je waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling en groei. Systemisch werken kan leiden tot acceptatie, maar biedt ook een sleutel tot oplossingen.
Werken met een opstelling ( met playmobilepoppetjes of met matjes)is een effectieve methode om zaken te weten te komen over je eigen plek in een familie, een relatie of een organisatie. Met een opstelling breng je dus letterlijk je omgeving, de mensen in je omgeving en de emoties en drijfveren van die mensen in kaart. Het totale beeld levert inzicht op over je eigen rol en verhouding tot anderen in je omgeving.
Heb je moeite om eigenschappen van jezelf of anderen te accepteren? Vind je het lastig om keuzes te maken? Kun je moeilijk ontspannen? Zorg je goed voor anderen, maar niet zo goed voor jezelf? Dan wordt het tijd om kennis te maken met het schildenmodel van je innerlijke familie! Grondlegger van dit model is psychologe Arienne Klijn (1970). Zij heeft de afgelopen jaren vele mensen getraind en gecoacht in het werken hiermee. Het schildenmodel werkt heel eenvoudig: iedereen heeft een innerlijke familie (jongetje, meisje, man, vrouw) in zich en als je goed om kunt gaan met die familie en die familie en die van anderen, begrijp (en verander!) je jezelf en anderen veel makkelijker. Samen kijken we naar waar jij in wil groeien, a.d.h.v. je innerlijke familie. De kwaliteiten van het jongetje, meisje, de man en de vrouw worden je helder. En maken ook zichtbaar waar jouw ontwikkeling plaats zou kunnen vinden.
Heb je interesse in persoonlijke groei? Ik hoor graag van je.