Sla je slag met gedrag

– Opvoedopstellingen –

Bij een coachingstraject met ouders doe ik vaak een opvoedopstelling. Ouders komen met een hulpvraag rondom hun kind bij me. Zoals: “Mijn kind reageert vaak zo boos!” Of ; “Mijn dochter claimt me zo vaak.” Of :”Mijn zoontje plast steeds maar in zijn broek, niets helpt.” Of: : “Er is zo vaak ruzie in ons gezin…
Door een opstelling krijg je inzicht in onbewuste patronen, in gedrag en behoeften van jezelf en je kind(eren). Hierdoor wordt meteen duidelijk wat nodig is voor verandering, zodat iedereen tot rust komt en in evenwicht is. Kinderen veranderen automatisch mee, zonder belast te worden. Ondanks al je liefde als ouder zijnde valt opvoeden niet altijd mee. Je krijgt te maken met lastig of zorgelijk gedrag van je kind. Je hebt je eigen verwachtingen en oordelen en een (ex)partner met andere opvoed-ideeën. Of je kind raakt oude pijn van jou, waardoor jij heel emotioneel op het gedrag van je kind reageert. Soms kun je wel wat hulp bij het opvoeden gebruiken.
Kinderen horen zich te richten op hun eigen leven, hun toekomst. Als ouder is de plek áchter je kind, zodat hij of zij op je kan steunen als het nodig is, en zo niet dan niet. De uitdrukking “ik sta achter je” bestaat niet voor niets.

Opvallend gedrag van kinderen en jongeren maken zichtbaar dat een kind uit emotioneel balans is. Kinderen kunnen onbewust gebonden zijn aan belastende patronen binnen een familie. Een oplossing van deze problemen komt vaak pas in zicht, wanneer het kind (en de ouders) op een dieper niveau worden aangesproken. 

Wanneer we door een systemische bril naar het gedrag van een kind gaan kijken, zien we dat het gedrag dienstbaar is aan het grotere geheel: het kind wil met zijn of haar gedrag iets aan het licht brengen dat niet ‘in orde’ is in het familiesysteem. Het gedrag kan de functie hebben om het systeem weer compleet te maken, of om een uitstaande schuld in het systeem te vereffenen. Het kan gaan over bijvoorbeeld onverwerkte gevoelens van ouders of andere familieleden, of over de plek van ouders en kinderen.

Daarom gaan we samen kijken welke vraag er achter het gedrag van je kind zit, want hoe gek het ook mag klinken: kinderen vertonen ALTIJD logisch gedrag. 

Wil jij ook een keer een opvoedopstelling ervaren? Heb je een opvoedvraag of wil je inzicht krijgen in wat het gedrag van je kind (elke leeftijd) je vertelt? Neem gerust contact met me op.