Dirkje keek de hele tijd al naar mijn schatkist. We hebben samen al best veel gedaan. Gewerkt aan het uiten van emoties, ervaren wat zijn mooie eigenschappen zouden kunnen zijn. Ik heb meestal al helder waar we aan zouden kunnen gaan werken. Doelgericht zou je kunnen zeggen! Inmiddels heb ik ook ervaren dat de dingen die van belang zijn, ook op tafel komen zonder dat je er heel hard voor werkt. Zo wilde ik die middag eindigen met de schatkist. Mijn schatkist. Die tot de nok toe vol zit met…playmobilepoppetjes! Dus Dirkje mocht de schatkist erbij pakken. Natuurlijk hoort er een ‘opdracht’ bij. Zijn moeder komt hem al bijna ophalen. Ik vraag hem zijn gezin neer te zetten. Wat er dan gebeurt…..
Hij kwam bij me omdat hij zo’n moeite had met alles wat Moet. Omdat hij zo aan zijn moeder hing; slecht sliep; heel aanhankelijk was. Dirkje is nu 10 jaar. Zijn ouders zagen dat hij totaal niet lekker in zijn vel zat, en klopten aan.
Ik geloof in het versterken van ik-kracht, positieve benadering, een realistisch zelfbeeld ontwikkelen, en nog een aantal dingen.
Als kinderen in je praktijk komen, krijgen die kinderen van alles aangeboden. Helpende en niet-helpende gedachten, mindset, vaardigheden en noem maar op. Dat wat werkt, daar gaan we mee door.
Maar ja, die ijsberg he, van Mclelland, met het puntje van de ijsberg wat het zichtbare gedrag laat zien. Maar onder water het deel van gedrag dat je niet maar zo ziet. Dat wat jou drijft. Net zoals je kan zeggen de boven- en onderstroom. Een gedragsspecialist onderzoekt waar gedrag vandaan zou kunnen komen. Want het gedrag staat vaak ergens vóór. Een gepaalde behoefte wordt ingewilligd. Tenminste, dat kan een doel van gedrag zijn.
Hoe mooi, als je niet enkel dingen aanleert, maar gaat voor gedragsverandering! Daarvoor werk ik vaak met behulp van familiesystemen.
Dirkje pakt zijn moeder, zichzelf, en zijn vader. Later komt ook de zoon van zijn vader erbij. Dirk en zijn moeder heel dicht op elkaar. Je zou het er Spaans benauwd van krijgen. En vader helemaal aan de andere kant van dit tweetal. Dirk speelt met de poppetjes, pakt een stukje wol wat ook in de kist ligt, en begint dat om hem en zijn moeder heen te draaien. Ik wil er wat over zeggen, als de deurbel gaat. Dirkjes moeder aan de deur, in de auto zie ik ook zijn vader zitten. Moeder komt de praktijk binnen, en ziet de opstelling op tafel staan. Ze vraagt wat Dirkje aan het doen is, Dirk vertelt, en moeder zegt:” Maar dat is ook mijn verhaal!” Ze is helemaal onder de indruk. En ik ook.
Ze begint te vertellen dat ze een heel hechte band hebben, Dirkje en zij, wat heel fijn is maar ook erg verstikkend kan werken. Dat ze bijna niet van huis kan gaan, omdat hij zo enorm aan haar hangt. Dat ze net Bison en Kit zijn. Ineens valt het stukje wol om Dirkje en zijn moeder ons op. “Goh”, zeg ik, “Dat is net de navelstreng!” Het floepte er ook zo uit bij mij. En moeder zegt:” Precies! Het is net of de navelstreng nog niet doorgeknipt is…..” Vervolgens pakt Dirk de schaar, en samen met zijn moeder knippen ze de navelstreng door. De playmobielpoppetjes krijgen meer ruimte, Dirk schuift zijn vader dichtbij en ook zijn stiefbroer komt erbij. Samen verlaten ze de praktijk.
De komende dagen hebben Dirks moeder en ik contact. Dit wat zich schijnbaar zomaar ontvouwde, het verborgen verhaal wat al net zolang speelt sinds de geboorte van Dirkje. Dirkje en zijn moeder hebben het heel spannend gehad tijdens de zwangerschap al en vooral tijdens de bevalling. Dirkjes moeder had verwacht dat Dirk het niet zou overleven……
Met als gevolg dat ze aan elkaar geklit bleven, Dirk durfde de deur niet uit, zijn moeder voelde zich schuldig dat ze de deur eens uit ging en nu? In de auto na de sessie met playmobiel kreeg ook vader het hele verhaal te horen. En ook hij zei, ja maar dat ervaar ik ook zo! Jullie zijn zo’n eenheid, dat er voor mij geen plek meer was. Ik voelde me altijd buitengesloten.
De volgende weken gebeuren er prachtige dingen in dit gezin. Met ruimte voor iedereen, ook je eigen plek, en ingesloten worden. Prachtig!
Wil jij in je praktijk of in je klas ook zulke mooie inzichten, en op een diepere laag aan het werk met gedrag en hulpvragen? Zelfs kinderen kunnen dit. Wil je leren hoe je via de ouders ook het kind kan bereiken door systemisch te gaan werken? Geef je op voor onze training!
Gertrude Knauff 06-45750083 email: gertrudeknauff@ffnodig.nl
Miriam van Broekhuizen 06-11885974 email: info@slajeslagmetgedrag.nl
Recente reacties