Krijsende peuter in de supermarkt

Iedere ouder heeft er een mening over! En iedereen heeft er een beeld bij….en een beeld geeft informatie. Van de week gewerkt met de innerlijke familie van Arienne Klijn. Zulke mooie duidelijke kaartjes, die je zo mooi een beeld geven. Een beeld van gedrag! Die innerlijke familie, die iedereen in zich lijkt te hebben, zijn een volwassen man, een volwassen vrouw, een meisje en een jongetje. Deze 4 hebben allemaal mooie duidelijke karaktereigenschappen, die met een beeld nog duidelijk worden. Want het krijsende jongetje in de supermarkt….is net een verwend prinsje. En laat dat dan een doorgeschoten jongetje zijn. Voel je deze?

Want achter die mooie eigenschappen zitten natuurlijk ook valkuilen. Want je kan doorslaan in je kracht! Het innerlijke meisje kan zo een loeiende sirene worden. En de daadkrachtige man, die lekker knopen door kan hakken, maar dat lekker in zijn uppie doet, komt er niet ver mee. De volwassen vrouw, zie graag wil zorgen voor anderen, voelt zich een sloof als ze daarin doorslaat. Ik ben fan!

Het jochie in mijn praktijk had behoorlijk last van boosheid. Op het moment dat dat gebeurt, voelt hij zich ook oprecht een stampende kleuter! Die gevoelens overvallen hem, zijn dus heel heftig. Hij kiest een kaart van de innerlijke familie, puur op gevoel. “Waar zou je graag meer van zien in jezelf?” Hij kijkt en kijkt, en pakt het meisje dat zich verbonden voelt. Ze voelt zich gezien en wordt geknuffeld. Van playmobile pakt hij direct het spookje. “Kijk, zo ziet mijn boosheid eruit, als dit spook. Zie je zijn ogen en gezicht?”. Hij wordt er opnieuw boos van en laat zien waar de boosheid zit in hem. We bekijken samen het spook. Ik wijs hem erop, dat onder het witte laken best wel een andere jij kan zitten. Hij knikt beamend!  Ja, dat klopt. Want ik wil helemaal niet zo boos zijn”. We ontdekken waar zijn boosheid vandaan komt, wat hem zo triggert. Dan vraag ik hem wat zou kunnen helpen. Hij pakt een vrouwelijke politie-agente erbij. En legt het me even uit: “Kijk. Er mogen echt wel regels zijn. Maar dan moet wel iedereen zich eraan houden!” Hij is druk in de weer met de playmobile. Uiteindelijk verdwijnt het spookje naar de achtergrond. Om hem heen, beetje achter hem, staat zijn familie. Hij voelt zich weer gezien en gesteund. Dit jongetje heeft ontdekt wat hij nodig heeft, wat er allemaal in hem omgaat. En vooral hoe hijzelf er anders naar kan kijken. En dat…..met de prachtige kaarten van de innerlijke familie en playmobilepoppetjes. Wat een inzichten…..

Zo krijg je meer grip op je gedrag.