– Kernvisie Methode : Het zit er wel maar het komt er niet uit!  –

Kinderen, leerproblemen en de Kernvisie methode

 

De meeste kinderen die rechts georiënteerd zijn ( de beelddenkers), zijn visueel en kinesthetisch (gevoelsmatig)  ingesteld. Zij denken in beelden i.p.v. in woorden, associëren sterk, hebben meer tijd nodig om dingen te laten landen. Hun hersenen werken anders. Het automatiseren is vaak een probleem; het proces is verstoord.

 

Bij de links georiënteerde leerstijl leert men vaak stapje voor stapje; terwijl een beelddenker behoefte heeft eerst het einddoel te kennen. Het voorkomt het associëren tijdens de lessen; Ook hebben deze kinderen behoefte om het hele woordbeeld bij spelling op te slaan. De spellingsregels kunnen ze vaak wel letterlijk herhalen of opdreunen, maar toepassen lukt vaak niet.

 

De methode hoeft het reguliere lesritme niet te verstoren. Het kan aanvullend gebruikt worden.

 

Beeldenkers zijn vaak creatief, hebben veel fantasie, zijn initiatiefrijk en kunnen goed out-of-the-box denken. Ze houden vaak van dingen doen; bedenken hun eigen manier van werken. Doordat ze meer tijd nodig hebben om alles te verwerken is hun geloof in eigen kunnen zwak. Ze hebben vaak een vol hoofd.

 

De Kernvisie methode leert kinderen (en volwassenen) diverse technieken aan om lesstof zelf visueel op te slaan en blijvend te kunnen reproduceren. Zij worden zelf verantwoordelijk voor de oplossing, er wordt dus ook veel aandacht besteed aan het opbouwen van de motivatie van het kind.

 

Het doel van coaching met de Kernvisie methode is om het kind op een natuurlijke manier vanuit zijn/haar eigen persoonlijke kracht te laten leren. En het resultaat hiervan is dat het kind weer plezier krijgt in leren wat natuurlijk zijn weerslag heeft op de motivatie van het kind.

 

 

 

Sociaal-emotionele problemen en gedragsproblemen

 

Het zelfbeeld en zelfvertrouwen is vaak ver te zoeken bij deze kinderen; faalangst ligt op de loer. Door het opdoen van succeservaringen met deze visuele leerstijl groeien ze op dit vlak. Dat is ook niet zo gek. Als je maanden, of soms jaren, niet voldoet aan wat het systeem van je wil, dan word je daar doodongelukkig van. Veel van deze problemen verdwijnen tijdens de coachingssessies waarbij de Kernvisie methode wordt ingezet om met leerproblemen aan de slag te gaan. Het kind ontdekt dat het een heleboel meer kan dan het zelf – en vaak ook zijn omgeving – dacht. De inspanningen die het kind doet leveren snel resultaat op, waardoor het kind zich sterker gaat voelen!