Het familiehotel.

Wat klinkt me dat al als muziek in de oren, een familiehotel! We zijn onderweg, op weg naar ons vakantie-adres. Heerlijk nieuwe indrukken opdoen in La bella Italia! Op naar Villa Baroni, zoals het familiehotelletje heet. In gedachten zie ik een hele familie voor me, de bedrijfsleidster, degene die de reserveringen doet, de planning in het restaurantje zelf, wie er de kok is. Misschien wel de kinderen van het stel, die nu de eigenaren zijn. Of neven en nichtjes, die graag een zakcentje bij willen verdienen. En oh ja, een heel verre tante, die in de zomer overkomt om gezellig even bij te springen! Hoe mooi en warm, wat ons straks staat te wachten. Een en al gezellige bedrijvigheid. Toch?

We zitten lekker aan ons ontbijtje. Lekker verse broodjes, jus d’orange, eitje, vers fruit. Op en top genieten. Dan zie ik vanuit mijn ooghoek een oud dametje aan komen schuifelen. In de hoek van het restaurantje schuift ze aan een tafeltje. Meteen komt de gastheer eraan met verse thee. Mevrouw regelt zelf haar broodjes, die had ze al ‘onder haar arm meegenomen. Ze gaat zitten met haar hondjes en haar krantje. Ze staart heerlijk voor zich uit. Genietend. Tot ze opstaat en naar het raam loopt. Aan de planten begint te friemelen en te prutsen. Verschuift eens wat, wandelt door het restaurant heen. Verzet spulletjes, doet de schuifdeuren helemaal open. Schikt de kussens op het bankje.

Allerlei gedachten gaan door me heen. Romantische gedachten! Zou zij de oorspronkelijke eigenaar zijn? Die het familiehotel samen met haar man wijlen (beetje drama erin) heeft gestierd? En hebben zij het weer overgenomen van haar ouders? En hoe ze nu door het restaurant stiefelt. Jee als ik nu de eigenaar van deze tent was, zou ik daar helemaal niet blij mee zijn! Wat doet ze jou? Doe ik het niet goed genoeg ofzo? Afblijven met je tengels!

We hebben een heerlijke dag. Zalige wandeling rondom het meer gemaakt, lekker zonnetje. Koffietijd gedaan. Later strijken we ergens neer voor een klein hapje. Ook daar hebben we prachtig uitzicht en zitten heerlijk te genieten. Ineens een boel herrie uit de keuken! De moeder en dochter, zo begrijpen we later, hebben onenigheid, met een hoop kabaal. Het is duidelijk dat de dochter het helemaal niet goed heeft gedaan op het terras. Later, als we het restaurant beoordelen, geven we dat aan. En komt de dochter erop terug dat moeders nou eenmaal behoorlijk temperamentvol is. Tja. Dat kan.

Ik heb inmiddels mijn systemische bril opgezet. Of liever gezegd, deze niet afgezet! Want dat lijkt nou wel zo heepmooi en misschien wel romantisch, maar kan jij je op je eigen manier bewegen in een familiebedrijf? Ik zag het omaatje in haar oude rol kruipen. Tot ongenoegen van haar zoon. Andere medewerkers zag ik geïrriteerd kijken, en vol medeleven naar de zoon kijken. De dochter liep zich maar steeds de benen uit het lijf op het terras. Kon ze het ooit wel goed genoeg doen? Ze leek alles te doen om het haar moeder naar de zin te maken. Ben je wel gelukkig daar, meisje? Heb je daar wel je eigen plekje? Kan je daar jezelf zijn, je eigen plekje creëren? Mag jij zijn wie je bent? Ziet je moeder jou? Of ben jij je moeder aan het behagen? Wil je er zo graag bijhoren dat je er alles voor doet, ten koste van jezelf?
Het oude omaatje aan het ontbijt, voor wie werkt zij zo hard? Is zij in gedachten nog aan het werk voor haar ouders? Om de eer en de stijl van het vroegere restaurant hoog te willen houden omdat haar ouders dat zo gewild zouden hebben?
Allemaal gedachten die door me heen gaan.

In families en gezinnen weer thuis spelen deze dingen vaak ook een rol. Dat kinderen op het plekje van hun ouders gaan staan dingen dragen die je eigen moeder of vader niet heeft kunnen dragen. Die kinderen zijn zwaar belast. Hebben geen eigen plekje. Zorgen maar, ten koste van zichzelf. Om diep van binnen ook gewaardeerd te willen worden.
Zo kunnen er verstrikkingen ontstaan, waar je in je dagelijks leven behoorlijk last van kunt hebben. In je werksituatie als ook in je gezin of je familie. Met behulp van een opstelling kan je hier mooie inzichten in ontdekken, die jou verder kunnen helpen.

Heb je belangstelling voor persoonlijke ontwikkeling? Wil je geïnspireerd worden? Laat het me maar weten!

#inspiratiegesprek
#volwassencoaching
#zelfinzicht
#persoonlijkeontwikkeling
#reflectie
#kijkennaarjezelf
#vastgelopenopjewerk
#tijdvoorjou