Sla je slag met gedrag

– Emotional Freedom Technique –

Wat is EFT?

EFT (Emotional Freedom Technique) is een zeer effectieve methode om stress in je lichaam op te ruimen. Stress veroorzaakt vele lichamelijke, psychische en emotionele klachten en problemen. Het is een broertje van EMDR en valt onder de energie psychologie.
Als er iets (heftigs) gebeurt dan geeft dat meteen een reactie in je lichaam en vaak blijft er nog een restje spanning achter waar vanuit je dan, terwijl je dat niet wil, gaat reageren. Ontelbare praktijkvoorbeelden hebben aangetoond dat EFT een zeer effectieve techniek is, zelfs voor het behandelen van ernstige trauma´s ofwel PTSS.
Met behulp van EFT ontkoppel je de oude ervaring met de fysieke reactie waardoor je in het NU niet meer vanuit het verleden hoeft te reageren.

Werkwijze EFT

Kloppen

EFT, Emotional Freedom Technique, bestaat uit het kloppen op een aantal punten op je gezicht en romp. Het wordt ook wel emotionele acupunctuur genoemd.
Jijzelf of een behandelaar klopt zachtjes op de eindpunten van meridianen, terwijl je je concentreert op de te behandelen klacht. Meridianen zijn energiebanen zoals deze benoemd worden in de Oosterse geneeskunst. Het is hierbij niet nodig om een nare herinnering met dezelfde intensiteit te herbeleven. Je gaat stap voor stap door het proces. De behandelaar bewaakt de veiligheid.

Zinnen formuleren

Terwijl je klopt op de punten focus je op de klacht door het verwoorden van korte zinnen over de klacht, bijvoorbeeld:
“Het angstige gevoel in mijn maag.” of “Het doordringende geluid van de ambulance.”
De behandelaar controleert steeds wat het effect is van het kloppen op de klacht en begeleidt je door het proces.

Zelfhulpmethode

EFT is ook te gebruiken als een zelfhulpmiddel. Bij dagelijkse stress of voor een eenvoudige klacht is EFT goed te gebruiken als zelfhulpmethode. Een behandelaar of workshopgever kan je leren hoe je de techniek het beste kunt gebruiken. Bij terugkerende en/of complexe klachten zoals heftige traumatische herinneringen raden we altijd aan om een professional in te schakelen.

Een goed opgeleide behandelaar kan je begeleiden als er heftige emoties boven komen en beheerst technieken om deze veilig te benaderen. Daarnaast kan een behandelaar je begeleiden bij het vinden van je blinde vlekken en heeft deze kennis over oorzaken en oplossingen bij verschillende klachten.

Waar is voor?
Onverwerkte Emoties (trauma’s, pijnlijke herinneringen )
Angsten  ( faalangst, angst voor spinnen, spreekangst ed )
Lichamelijke en psychosomatische klachten

EFT en kinderen
Bij kinderen, die op school niet volledig presteren, en geblokkeerd zijn door negatieve inprentingen, zijn de resultaten ook geweldig! Maar ook angsten en nare herinneringen kunnen bij kinderen met EFT aangepakt worden. Ouders en kinderen kunnen het thuis, nadat ze het samen hebben geleerd, uitstekend toepassen.