Back to school? Make a wish…

Wat kunnen we veel leren van onze kinderen! Zij zijn onze spiegel. Hun gedrag laat ons iets zien. Nu in deze bijzondere Coronatijd, waarin we met elkaar mogen beseffen dat we geschiedenis aan het schrijven zijn….en wij er echt bij waren, zijn er vele nieuwe ontdekkingen gedaan. Heus niet altijd fijne, maar ook vele waardevolle ontdekkingen! Durf jij ernaar te kijken? Durf jij hierin actie te ondernemen? Daar heb je wel een gezonde dosis lef voor nodig. Wat hebben we allemaal ontdekt over onszelf, terwijl we met het thuisonderwijs bezig waren? Zelfkennis opgedaan, zowel de kinderen als de ouders. Ik daag je uit je ervaringen mee te nemen naar het nieuwe nu. De nieuwe onderwijssituatie in dit geval.

En daar ging ze dan. Op naar school. Rugzakje op, broodje en fruit erin. Ze zag er enorm tegenop. Maar ergens had ze er ook weer zin in. “Want weet je, hoe druk ik geweest ben om mijn broertje én mijn moeder bezig te houden? Pfffff. Echt niet leuk hoor”. Van de week was ze in mijn praktijk. Ze ziet al weken op tegen het weer naar school gaan. Ik vind het zo fijn thuis!

Wat maakt het dan zo fijn voor jou, dat thuis werken? Samen maakten we een lijstje. Keken we naar haar ervaringen. De uitdaging zit hem in wat je mee kan nemen naar het nieuwe normaal. Wat heb je nodig zodat je lekker in je vel zit op school? Dit meisje had enorm behoefte aan rust, stilte, en ook zelf mogen plannen wanneer je welk taakje doet. Zelf weten wanneer je een kleine beweegpauze neemt.
Zo ook een fantastisch gegroeide jongen. Thuis is hij helemaal opgebloeid. Samen keken we naar het hoe wat waar en wie. Fantastisch, hoe deze jongen zijn eigen stuur heeft teruggevonden. Zijn eigen intrinsieke motivatie. Dat willen we toch allemaal? Leer mij het zelf te doen……wat zijn zijn ouders (en ik) trots op hem.
Al die verschillende ervaringen, ik houd ervan. Deze knul, die op school moeite had met het vinden van zijn motivatie en concentratie, had het thuis helemaal te pakken. Liefst begon hij op tijd, werkte aan één stuk door ( oké oké een kleine eetpauze), zodat hij de middag lekker voor zichzelf had! Echt intrinsiek gemotiveerd. En weet je, hij deed enorme succeservaringen op! Want hé, hij kon het ineens zelf! Zelf plannen, zelf regelen, zelf bedenken. En wat kon hij het goed verwoorden ook.
Ik zie en voel ook een uitdaging voor het onderwijs! Het gevaar bestaat dat ze op de oude voet verder gaan. Want dat is hoe het altijd heeft gewerkt. Dat is wat je kent. Het kan een schijnveiligheid geven. Gemak ook. Maar ga eens in gesprek met je leerlingen. Wat hebben zij ontdekt? Wat heb jij ontdekt? En hoe zou dat geïntegreerd kunnen worden in de dagelijkse praktijk? Want wat zou het fantastisch zijn, dat we de kinderen meer op maat, gericht op hun eigen ontwikkelbehoefte, zich verder kunnen laten ontwikkelen? Lekker laten groeien? Mij ervaring is dat eigenheid en succeservaringen echt de intrinsieke motivatie weer laten beleven.
Ander meiske afgelopen week. Genietend van de sociale contacten op school. Met de helft minder leerlingen. Het is nu zo heerlijk rustig in de klas. En weet je, mijn vriendinnetje zit in het andere groepje. Nu speel ik ineens met iemand anders! En die is veel leuker dan ik had gedacht! Hoezo, uit je comfortzone. Wat een nieuwe ervaringen he…..
En al je ervaringen die je op hebt gedaan, kan je er gewoon laten zijn. Maar je kan je ervaringen ook delen! En dan bij jezelf bedenken, hoe kan ik het in het nieuwe nu ook zo fijn mogelijk maken? Daar heb je lef voor nodig. Want dat delen geeft je misschien een bepaalde spanning. Of juist niet! Want neem je het heft in eigen handen, dan ga je daarvan ook weer groeien. En kunnen andere kinderen ook weer van mee profiteren! Durf jij het aan te gaan? Durven leerkrachten de vaste lijnen wat meer los te laten? Make a wish. En probeer het waar te maken!

#eigenheid
#corona
#ervaringen
#delen
#groeien
#kansen
#gedragisaltijdlogisch
#onderwijs
#gedrag
#jeinwendigestuur
#succeservaringen
#krachtig
#ik
#motivatie
#kijkenachtergedrag